Türkiye ve Kırıkkale’de Kırsal Kalkınma 8

Bir önceki iki yazımda ülkemizdeki ‘’hayvan varlığı ve sayısı’’ konusu üzerinde durmuştum. Bugün ki yazımda da aynı konu üzerinde duracağım.
Hayvan varlığı için diğer önemli bir konu kurban bayramında yapılacak bir uygulamadır. Geçtiğimiz yıllarda yanlış zamanda uygulanmaya çalışılmış ancak kötü sonuçlar doğurmuş olan, ‘’kurbanda dişi hayvan kesiminin yasak olması’’, uygulamasıdır. Bu uygulama doğru zamanda ve doğru biçimde uygulanırsa gayet doğru bir uygulamadır. Bundan önceki uygulamada kurban bayramına 2 ay kala duyurulmuş ve birçok kurbanlık hayvan işi yapan üreticimizi iflas ettirmiş ya da iflasın eşiğine getirmiştir. Çünkü kurbanlık işi yapan üreticimiz ahırında kurbanda satılmak üzere dişi hayvan beslemiş ve zamanlama hatası ile uygulanmaya çalışılan bu uygulama sebebiyle hayvanını satamamış ve iflasın eşiğine gelmiş hatta bir çok besicimiz iflat etmiştir.
Bu uygulama bir yıl sonraki kurban bayramı için uygulanmalı ve üreticimiz planını ona göre yapmalıdır. Örneğin bu kurban bayramından 3 gün sonra ilan edilmeli ve bir daha ki bayram için hem üretici hem tüketici uyarılmalıdır. Bu uygulamam bir sefere mahsus yapılmalı ve denetleme kısmında tüm kolluk kuvvetleri ülke genelinde denetimde olmalıdır. Bu uygulamada belki de en önemli olan kısım elinde dişi hayvan olan üreticilerimizin korunmasıdır. çünkü bu işi yapanların bileceği üzere kurbanlık işi yapan besicilerimiz erkek hayvan satın almak için harekete geçeceği için kurbanda satılamayacak olan dişi hayvanın değeri düşecektir. Bunun için önlem alınmalı ve uygulama başlandığı andan itibaren bu yıl içinde doğum yapan ve küpe takılan her hayvan için ek prim verilmeli; elinde küpeli dişi hayvan bulunan üreticilerimize bir yıl için yem desteği uygulanmalıdır. Bu sayede üreticimizin elindeki dişi hayvan değer kaybetmeyecek ve doğum yaptırılması için teşvik edilmiş olacaktır. Doğum yapan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımız ile hayvan sayımız artacak ve üretim gerçekleşerek ülkemiz ve milletimiz için olumlu bir adım atılmış olacaktır.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Bu yazı toplam 26 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Zeki Zöngür Arşivi