Sulakyurt Barajı 25 bin dekar araziye can suyu olacak

Sulakyurt Barajı 25 bin dekar araziye can suyu olacak
Taretözü Deresi kurulan ve 51 metre yüksekliğinde bulunan Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesinde bulunan Sulakyurt Barajının resmi açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans yöntemiyle katıldığı...

Taretözü Deresi kurulan ve 51 metre yüksekliğinde bulunan Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesinde bulunan Sulakyurt Barajının resmi açılışı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans yöntemiyle katıldığı törenle resmi açılışı yapılan Sulakyurt Barajı 25 bin 690 dekar tarım arazisine can suyu veriyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TARAFINDAN HİZMETE ALINDI

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan,  Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni"ne katıldı. Aralarında Ankara’nın içme ve kullanma suyu meselesini uzun vadeli olarak çözüme kavuşturan ve ülkemizin en uzun içme suyu maksatlı iletim tünelini içeren Gerede Sistemi’nin Kırıkkale Sulakyurt Barajının da bulunduğu 5 adet tesis Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada; ülkemizin su kaynaklarını en etkin ve verimli bir şekilde kullanmanın gayretindeyiz dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün canlı bağlantıyla 3 farklı şehre kazandırdıkları birbirinden önemli 5 eseri resmen hizmete alacaklarını söyledi.

SULAKYURT BARAJI 25 BİN 690 DEKAR TARIM ARAZİSİNİ SULAYACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kırıkkale'de toplam yatırım tutarı 63 milyon lira olan Sulakyurt Sulaması'nı da bugün resmen devreye alıyoruz. Temelden 50,5 metre yüksekliğe sahip Dereçatı Barajı ile 6 bin 910 dekar tarım arazisinin basınçlı borulu sistemle sulanması sağlanacaktır. Bu şekilde hem topraklarımızın verimi artacak hem de pompajlı sulamaya oranla daha tasarruflu olacağı için çiftçilerimizin enerji maliyetleri düşecektir. Taretözü Deresi üzerinde bulunan 51 metre yüksekliğindeki Sulakyurt Barajı ise 25 bin 690 dekar tarım arazisini sulamaktadır. Şu an faal olarak çalışan sulama tesisiyle yıllık 17 milyon lira gelir artışı ve yaklaşık 2 bin 300 kişiye istihdam oluşturulacaktır. Bu tesisimiz de cazibeli sulama sistemiyle inşa edildiği için çiftçimizin enerji yükünü çok ciddi oranda hafifletmektedir."

KANAL SİSTEMİ YAYGINLAŞACAK

Toplam yatırım tutarı 1 milyar 470 milyon lira olan tüm tesislerin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, bu yatırımların Türkiye'ye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de iklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle su kaynaklarının giderek azaldığını vurgulayan Erdoğan, "Suyu, açık kanalet sistemleriyle kullanmanın yanlış olduğu inancındayız. Zira açık kanalet sisteminde malum yüzde 60-70'lere varan buharlaşmanın suyu ne derece israfa yönelik hale getirdiğini görüyoruz. Onun için de bundan sonraki süreçte daha çok açık kanalet değil, kapalı sistemle suyu kullanmanın gayreti içinde olacağız ve yatırımlarımızı da buna yönelik yapacağız."

SUYUMUZU KORUMAKLA VATANIMIZI KORUMAK ARASINDA HİÇBİR FARK GÖRMÜYORUZ

Su kaynaklarının azalmasının Türkiye gibi kişi başına kullanılabilir su miktarı bakımından "su stresi çeken bir ülke" için çok ciddi riskler içerdiğini belirten Erdoğan, "Türkiye'nin her geçen gün daha da kötüleşen bu tablo karşısında gereken adımları şimdiden atması şarttır. Daha önce de ifade ettiğim gibi suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibarıyla hiçbir fark görmüyoruz. Bu amaçla hükümet olarak son 19 yılda ülkemizin su ve gıda güvenliğini garanti altına alacak pek çok önemli projeyi hayata geçirdik. Şehirlerimiz, içme suyu sıkıntısı yaşamasın diye 81 İl İçme Suyu Eylem Planı hazırladık. Bu eylem planıyla illerimizin 2040, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacını planlamış durumdayız"

"MECLİSTE BİR SU KANUNU HAZIRLIYORUZ"

Sanayi sektöründe suyun verimli kullanımı için gereken tedbirleri aldıklarını belirten Erdoğan, "Hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmek ve su yönetimindeki çatışmaları önlemek amacıyla Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz. Tüm bu adımları vakitlice atarak, geleceğimize daha bir güvenle bakmayı amaçlıyoruz. Hükümetimizin, 84 milyonun tüm fertlerinin huzuru, esenliği, refahı için yürüttüğü bu çalışmalara, belediyelerimizden farklı siyasi partilere kadar herkesin gereken desteği vereceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı. Programa Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, Milletvekili Ramazan Can,  Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, Sulakyurt Belediye Başkanı İsmail Bildik, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, AK Parti İl Başkanı Mustafa Kaplan, firma yetkilileri ve davetliler katıldı.HABER: Niyazi Yüksel

Bu haber toplam 28 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.